Zámek v Manětíně nikdy nespí

Poslední říjnový víkend jsme se rozloučili se sezónou 2018 a uzavřeli jsme tak brány našeho manětínského panství po čas zimních měsíců. Nikdo z nás zaměstnanců, pro které je zámek druhým domovem, se však neuchýlil k zimnímu spánku.

Naopak! Princeznovské šaty a průvodcovskou výřečnost jsme vyměnili za pracovní oděv spolu s nářadím a vrhli jsme se do údržby a oprav, které náš zámek a zahrada potřebují. Říjen a listopad byl ve znamení úklidu a hrabání listí. Následovalo broušení a natírání oken, dveří, vyklízení hospodářského dvora, řezání větví stromů a mnoho dalších činností, které se přes hlavní sezonu nemohou realizovat.

Renovujeme, obnovujeme, makáme, abychom Vás 30. března 2019 mohli opět přivítat v zámeckých komnatách. Našli jsme si také čas na studování materiálů z našeho archivu, abychom si doplnili, co ještě nevíme. A mohli Vám s novou sezónou prozradit další a další poznatky z dob dávno minulých. Především o sochařské výzdobě, která činí Manětín spolu se zámkem vskutku barokním skvostem.

Teď už víte, co se děje za zámeckými zdmi, když venku padá sníh. Nenudíme se, ale už se nám po Vás návštěvnících stýská. Proto si již nyní do diářů poznamenejte, že poslední březnový víkend se brány zámku Manětín opět otevřou. Máte se na co těšit!