JIŘÍ SUCHÝ - Litografická tvorba jedné z nejpřednějších osobností naší kultury na zámku v Manětíně

Jiří Suchý (1931), jedna z největších osobností české kultury, je znám především jako divadelník, hudebník, básník, spisovatel. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu.
Divadlo Semafor, které založil společně s Jiřím Šlitrem, se stalo v šedesátých letech kultovní scénou české kultury a na vstupenky se v pasáži Alfa stály stometrové fronty. Po Šlitrově smrti se hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová, se kterou působí dodnes v dejvickém Semaforu.
Méně známá je Suchého výtvarná tvorba. Přesto, že jeho původním povoláním byla reklamní grafika, jeho úspěchy v divadle, rozhlase a televizi odsunuly jeho zálibu do pozadí. 
Více se ke grafické práci vrátil v sedmdesátých letech, kdy ho komunistický režim odsunul z médií a trpěl jeho tvorbu pouze v Divadle Semafor. Jiří Suchý v té době vytvořil desítky litografií, které více či méně rezonují s jeho textařskou a divadelní tvorbou. Poezie Suchého textů tak nalézá i originální výtvarné zpracování a přibližuje jejich vznik a dobu, a to až do současnosti.
www.semafor.cz

Galerie Jonáš má tu čest, uspořádat již třetí výstavu tomuto “renesančnímu” umělci a těší nás, že tentokrát  je to v malebném prostředí Manětínského zámku. 
Každé výtvarné dílo má svoji duši a nám dělá radost, že můžeme dotvářet litografie, olejomalby, fotografie… rámem, který podpoří a dá vyniknout dílu v něm obsaženém. 
Adjustace litografií pana Jiřího Suchého jsou tak ukázkou naší práce.
Těšíme se na setkání s Vámi u příležitosti vernisáže za osobní přítomnosti autora, kde si také budete moct zakoupit některé z vystavených litografií i volné listy. 


Mgr. Věra Vrbová

Bližší informace na www.ramovanisporilov.com

nebo tel. čísle 731378568